OUR ADVERTISEMENT

Monday, April 23, 2012

Manusia zaman sekarang | Susah Sangatkah Kalau....

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

"Alaaa baru hari ni buat, bukan banyak kali pun", "bukan orang nampak pun", "orang tak kesah pun"... semua pun pun pun..itu saja korang tau !...cepat! cepat! buang ayat pujangga korang yang dalam hotak tu! nampak biadap aku cakap cengini? whatever it is, tahulah manusia ni tapi bukan semua hanya sebilangan kecil, nasihat elok-elok, sopan-sopan, jangan buat itu ini..itu juga korang buat. Macam biasalah kan, contohnya, pendrive korang dipinjam oleh someone so korang cakap jangan buka file dot..dot..dot tu yewww...hmm...kalau yang okay tu dorang tak kan buka punya tapi yang ada penyakit gatal-gatal tangan tu tetap juga nak buka file korang tu. Bagus tak payah kasi tau =)

Sedar atau tidak, acapkali (perghh ayat, terima kasih cikgu BM yang pernah mengajarku..hihi) kalau kita berjalan di mana-mana, shopping, melintas jalan raya, berada di koridor, kedai-kedai or anything yang semua dekat public ada seperkara yang membuatkan penampilan korang tu "cacat" belaka, kalau yang perempuan tu muka dah cantik, touch up sana sini atas bawah, jalan macam model macam ada red carpet saja yang korang pijak tu. Lelaki pula, muka handsome, dressing memang hot la, belum lagi + perfume yang power gila macam dunia ni kamulah yang punya.

Tapi dan tapi...soooo and soooo...soley - soley...SUSAH SANGATKAH KALAU... :


1.  Buang bekas makanan atau minuman yang korang beli tu di dalam tong sampah yang disediakan, ni tak, buang merata tempat. Budak tadika pun tau apa benda tong sampah tu tau. Malu der..Negara bersih rakyat sihat.

2. Janganlah berludah sembarangan, bukan tak boleh tapi tak sopan, carilah tempat yang tak ramai orang then berludah lah sepuas hati tapi jangan sampai nak terkeluar usus-usus korang tu. Kalau lelaki biasa dengan kejantanannya. Pernah aku nampak perempuan yang memang ayu, ingat nak buat bibir paling kiut, nak buang saliva rupanya. Adushhhh! mungkin dia ingat aku ni invisible yang memang dia ingat dah clear tak ada orang. Agak-agaklah weii...perempuan kan sinonim dengan keayuan dan kewanitaannya. Luv u all!


3. Kat tandas awam, boleh tak flush lepas guna. Bukan susah pun kan, tarik ja. Kalau tak sia-sia saja korang bayar 30 sen atau 20 sen tu. Memang jumlahnya agak sedikit tapi kalau tak ada 20 sen atau 30 sen tu, tak lengkap lah duit 1 Juta, dalam maksudnya tu. Janganlah nak kasi tayang ngan orang naj** korang tu. Semua sama jer!. As my bro said before, tak payahlah nak minat sangat ngan artis si polan bin si polan tu, taik dorang sama jugak "bau wangi". HAHA! sorry to say!. Kalau kat tandas rumah korang kenapa boleh buat? bersih semacam saja. Pikirlah sendiri =)

tomeiiinya my heliza...jangan amik!

4. Senyum. Tak perlu kata apa-apa. Senyum itu satu sedekah dan senyumlah asal bertempat. ^___^

Kita semua bukan perfect, tapi tak salahkan bagi nampak perfect kat mata orang lain asalkan niat baik dan bagi sikap yang boleh jadi contoh ngan orang lain tu dah cukup. Nasihat di atas juga adalah untuk penulis a.k.a tuan empunya belog sendiri. Salam sayang buat semua.

"Give a good attitude for a new person !"

Sumber gambar: Google.

3 comments:

aizuddin said...

kalau dah tabiat tu, memang susah nak ubah dah..
nasihat camne pon x makan dah..

♔Lady Ainaa♔ said...

i love this one..btl tu, kdg2 dah nmpk cun macho, tp syg perangai xsame mcm pnmpilan..bersamalah kite berdoa supaya mereka diterima hidayah utk berubah...^.^

Kira Kekuri said...

senyum x perlu kata apa-apa. ehe

MY SWEET HEART

SUKA SAMA SUKA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2leep.com