OUR ADVERTISEMENT

Sunday, January 23, 2011

Panduan untuk mengurangkan lemak & kolesterol

Pilihan Makanan 


* Kurangkan makanan bergoreng , coklat, kek dan biskut.


* Makan lebih sayur-sayuran dan buah-buahan.


* Pilih makanan hasil tenusu (dairy products) rendah lemak.


* Pilih makanan kekacang dan daging berikut Ayam, ikan, kacang soya


* Gunakan minyak sayur-sayuran (kecuali minyak kelapa)

* Kurangkan pengambilan jenis-jenis kekerang, udang dan organ-organ dalaman.

Penyediaan Makanan 

* Buang kulit dan lemak yang ternampak pada ayam dan daging sebelum   dimasak. 

* Kurangkan minyak semasa memasak.

* Bakar, kukus atau rebus makanan.

* Gantikan santan dengan susu kurang lemak semasa penyediaan makanan


Sumber: Jawatankuasa Program Kardiovaskular, KKM
Edited by: Blogger -MKFBM

No comments:

MY SWEET HEART

SUKA SAMA SUKA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2leep.com