OUR ADVERTISEMENT

Wednesday, July 20, 2011

Tarikh luput lesen ikut tarikh lahir pemandu?

gambar hiasan - ihsan google

KUALA LUMPUR - Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sedang menimbang cadangan menggunakan tarikh lahir dalam penetapan tempoh akhir bagi memperbaharui lesen memandu.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha berkata, cadangan itu sedang diperhalusi memandangkan ia dapat membantu pemandu mengingati tarikh luput lesen mereka.

"Kita dapati banyak kes pesalah trafik memberi alasan mereka lupa tarikh untuk memperbaharui lesen ketika ditahan dalam sekatan jalan raya,'' katanya pada pemberita di Wisma MCA di sini semalam.

Menurut beliau, asas kepada pelaksanaan skim itu ialah dengan membuat pelarasan tarikh tamat lesen memandu dengan tarikh lahir seseorang.

"Jika tarikh lahir individu tersebut yang akan datang tidak sampai enam bulan selepas tempoh akhir lesen memandunya, tiada bayaran akan dikenakan untuk pembaharuan,'' katanya.

Bagaimanapun jika tempoh antara kedua-dua tarikh itu melebihi enam bulan, bayaran pembaharuan yang akan dikenakan ialah separuh atau sebanyak 50 peratus.
sumber

2 comments:

* Rosita * said...

dulu asben punya lesen ikut tarikh lahir die..tp tahun lepas die tlupa..tlewat 2 minggu,jd terpaksa la ikut tarikh yg lewat tu...:)

Anonymous said...

kene memperbaharui setiap kali besday?? leceh je kan?? huhu.... i wat 5 kali setahun... mls nak renew byk kali....

khairul fahmi....( cm nama keeper MAS, best! ) jgn lupe singgah gak ek.... http://www.sweetsourmemoir.blogspot.com

MY SWEET HEART

SUKA SAMA SUKA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2leep.com